Dacă ți-ai cumpărat recent o mașină second-hand sau intenționezi să cumperi una, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre actele de înmatriculare și taxele pe care vei fi nevoit să le plătești. Prețurile au crescut cu un procent semnificativ, spre deosebire de anul trecut.
Șoferii care sunt în căutarea unor mașini second-hand trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. Prețurile au crescut semnificativ, spre deosebire de anul trecut, iar actele pe care trebuie să le aibă la dosar sunt riguroase.
Toate actele necesare la dosar trebuie depuse la sediile Direcției Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) din fiecare judeţ.
Cu cât au crescut prețurile mașinilor second-hand
În ultimii doi ani, prețurile la mașini au luat-o razna. Nici anul acesta nu scăpăm de scumpiri. În 2023, autoturismele second hand au ajuns să fie vândute cu 46% mai scump, față de anul trecut, relatează Antena 3 CNN.
Ba mai mult decât atât, la final de an, prețul mediu cu care s-a vândut o maşină a fost de 11.200 de euro. Anul acesta trebuie să scoatem mai mulți bani din buzunar, dacă vrem să achiziționăm o mașină second-hand. Iar actele pe care trebuie să le avem cuprinse în dosar sunt stufoase.
Ce taxe sunt necesare pentru a înmatricula o mașină second-hand în România
Un alt aspect important este legat de taxele aferente înmatriculării unei mașini second-hand.
certificatul de înmatriculare – 49 de lei;
plăcuţe de înmatriculare – 40 de lei;
număr preferenţial – 90 de lei;
asigurare RCA – cel puţin 300 de lei (suma diferă în funcţie de perioadă, şofer, capacitate cilindrică, etc.), conform sursei menționate.
Actele necesare pentru a înmatricula o mașină second-hand
Cerere depusă de solicitant la Trezorerie;
Certificat de atestare fiscală emis de organul fiscal competent teritorial, în cazul schimbării: a) domiciliului; b) sediului; c) reședinței în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate.
Certificatul de înmatriculare în original;
Plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada de plată a contravalorii celor noi și după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinații preferențiale a numărului de înmatriculare;
Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare;
Actul de identitate al solicitantului, în original. În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;
Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.
Ramona Tudor s-a născut la data de 17 februarie 1997, în orașul Alexandria din județul Teleorman. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. După o serie de parteneriate cu diverse publicații citeste mai mult